Det finns mängder med webbläsare tillgängliga för mobiler, surfplattor och datorer. I valet av webbläsare är det säkerheten som ska komma i första hand och framför allt om du kommer att använda den för att logga in på banktjänster, företagsplattformer eller webbsidor som kräver personliga inloggningsuppgifter.
(Källa: Unsplash)
Surfa säkert
Oavsett vilken webbläsare du väljer är det viktigt att känna till att din webbläsare endast kan skydda dig till en viss del. Det är du som användare som måste använda webbläsaren på ett korrekt och säkert sätt. Vissa webbläsare går att anpassa efter användarens egna inställningar, medan andra helst inte ska ändras alls. Användaren bör även ha ett starkt antivirusskydd. För en extra säkerhet kan du välja en programvara som kommer med ett webbskydd som blockerar osäkra webbplatser och skyddar mot bedrägerier.
Granska alltid alla webbsidor du besöker med ett kritiskt öga. En enkel säkerhetskontroll är att se om webbadressen börjar med det senaste säkerhetsprotokollet https://, som skyddar överföringen av data. Den här kollen ska göras varje gång, vare sig du ska läsa de senaste nyheterna på Aftonbladet eller se vad som har hänt i flödet på Facebook. Webbsidor som hanterar betalning och inloggningsuppgifter brukar beskriva sina säkerhetsprotokoll i villkorsavsnitten och brukar vara mycket starkare än hos en vanlig webbsida. Detta gäller streaming- och spelsajter, såsom Netflix, Steam och bet365, som kombinerar både nyheter, livestreaming och sportspel. Som inloggad kan du både följa matcherna och spela på vem om vinner exempelvis Allsvenskan (Djurgården 2.00) eller Champions League (Manchester City 4.33).
För att vara extra säker på att en webbsida är vad den utger sig för att vara kan du använda tjänsten Trend Micro. Den skannar webbsidor och ger dig snabbt svar på om webbsidan är säker, osäker eller misstänks vara osäker.
4 vanliga webbläsare
Google Chrome: Den här webbläsaren anses vara en av de säkraste och är den svåraste att hacka enligt Pwn2Own, som är en tävling där hackare ska försöka ta sig in i webbläsare. Däremot är integriteten svag och Google både spårar och samlar in data om användarna.
Safari: Safari är standardwebbläsaren för Apple-användare och finns inte längre tillgänglig för enheter från andra tillverkare. Ur säkerhetsynpunkt utmanar den Google Chrome, men i och med att den endast är tillgänglig för Apples användare är användningen begränsad. I den senaste iOS-uppdateringen för iPad och iPhone har flera nyheter lagts till och det har gjort webbläsaren mer lik den som finns på datorerna.
(Källa: Unsplash)
Internet Explorer: Det här är standardwebbläsaren på många företag och anses vara den säkraste, även om tilläggsprogrammen har varit och fortfarande är tvivelaktiga ur säkerhetssynpunkt. Det är genom dem som hackare har tagit sig in. Det rekommenderas inte att ändra grundinställningarna.
Mozilla Firefox: Den här webbläsaren var länge en konkurrent till Internet Explorer och ansågs vara den säkrare av de två. Sedan 2015 har Mozilla tappat användare på grund av att andra alternativ är bättre. Webbläsaren kan däremot göras säkrare genom egna inställningar och delar aldrig insamlad information till tredje parter.
Oavsett vilken webbläsare du använder är det viktigt att alltid uppdatera den när det kommer nya versioner. Se också till att inte ändra inställningarna om du inte vet vad du gör. Utöver det rekommenderas ett smart internetanvändande för att hålla din information och din enhet säker.